Osallistava toimintamalli ja taiteilijavalinta

Taide osana keskustan kehittämistä – pilottiprojekti toteutettiin kaksivaiheisella rahoituksella.

Ensimmäinen vaihe koostui työpajasta ja kyselysovelluksesta, joiden avulla kuntalaiset pääsivät mukaan ideointiin. Kutsuimme 13.12.2014 pidettyyn pienryhmätyöskentelyyn mukaan 10-15 kuntalaista ja viisi ammattitaiteilijaa asiantuntijoiksi. Työpajan jälkeen jokainen taiteilija laati ehdotuksen teoksesta, jonka olisi halukas toteuttamaan projektin II-vaiheessa.

Projekti jatkui kesän 2015 aikana II-vaiheeseen, jolloin taiteilijavalinta suoritettiin kansalaisraadin avulla. Kansalaisraadin äänestykseen kutsuttiin projektityöryhmän jäsenet sekä osallistavaan työpajaan osallistuneet kuntalaiset ja Mikkelin kaupungin kirjaston edustajat. Kansalaisraadin äänestys toteutettiin verkkokyselyn kautta, jossa kaikki viisi taiteilijoiden tekemää ehdotusta esiteltiin perusteellisesti vielä kertaalleen.

  1. sija: Salla Ikonen, 43 pistettä
  2. sija: Riikka Kaartilanmäki, 39 pistettä
  3. sija, jaettu: Hanna Vahvaselkä ja Harri Heinonen, 30 pistettä
  4. sija: Niko Riepponen, 23 pistettä

Salla Ikonen valikoitui Taide osana keskustan kehittämistä pilottiprojektin taitelijaksi ja työskentelikin ahkerasti loppukesästä Mikkeliläisten kanssa. Salla on ollut tyytyväinen projektiin ja kertoo kokemuksestaan seuraavaa:

”Olen saanut erittäin positiivista palautetta paikallisilta läpi projektin. Pikkutorilla on pyörinyt paljon kiinnostuneita katsojia ja kommentit ovat olleet mm. seuraavia: ”Oi kun ihanaa, että meitä varten tehdään tällaista” ja ”Kylläpä oli hauska idea”. Palautetta ovat antaneet kaikenikäiset ihmiset. Paikalliset ovat selkeästi ottaneet teokset omikseen ja kokeneet, että niitä tehdään heille. Paikalliset ovat olleet hyvin iloisia projektista. Monet ovat käyneet katsomassa mihin heidän hahmonsa on ripustettu. Sabluunoiden ja ohjatun tekniikan avulla kuka tahansa saa siistiä jälkeä tehtyä, vaikka ei olisi taiteellisesti lahjakas, joten ihmiset ovat kokeneet myös onnistumisen elämyksiä. Olen jutellut projektin aikana kymmenien mikkeliläisten kanssa, ja heidän mielipiteensä ja toiveensa on alusta asti huomioitu niin maalausten aiheissa, kuin vanerihahmojen aiheissa. Yksi suuri ja ulkopuolisille näkymätön osa työtäni on juuri ihmisten kohtaaminen maalatessa. Monia kiinnostaa itse maalaus ja tekniikka, mutta hyvin useat kertovat myös omista asioistaan ja ajatuksistaan niin Mikkelistä, kuin elämästä ylipäätään. Seinämaalaus on taide-elämys jota ei tarvitse lähteä erikseen katsomaan, vaan joka ottaa ihmisen vastaan työ- tai kauppamatkalla, tai matkalla kirjastoon.

Maalausten aiheet on valittu niin, että niissä on lempeä ja hyvää mieltä tuova tunnelma  ja ne ovat kuvastoltaan hyvin neutraaleja, eivät provosoivia. Ohikulkija ei voi valita kulkiessaan mitä näkee, joten pyrin aina tekemään töitä, jotka tuottaisivat mahdollisimman paljon hyvää mieltä mahdollisimman monelle. Ihmisiä myös vakuuttaa se, että töiden hahmot on tehty huolella ja niissä on realistinen ote. 

Mikkeli on Suomessa nyt yksi edelläkävijöistä, ja Mikkelin virastotalo on tietojeni mukaan ensimmäinen virasto koko Suomessa, johon on tehty seinämaalaus. Tekemäni maalaukset pohjautuvat pitkät perinteet omaavaan muraalitaiteeseen. Niillä ei ole muuta yhteistä graffitien kanssa, kuin spraymaalin käyttö, ne ovat melko ”kilttejä” ja vetoavat kaikenikäisiin ihmisiin. Teokset ovat katutaidetta, seinämaalauksia.

Projektin yksi tavoite oli luoda eloa pikkutorille, ja tässä on selkeästi onnistuttu. Pikkutori on nyt myös ”somistettu” niin, että siinä on mukava järjestää erilaisia tapahtumia, tai jäädyttää talvella vaikka luistinrata Satumetsän keskelle. Arki on nyt hiukan värikkäämpää ja mielikuvituksellisempaa Mikkelissä.”

Salla Ikonen.

tokk7 tokk8

Kuvat: Aapo Repo