City 2020 -suunnitelmassa tavoitetilaksi mainitaan elämyskeskusta, jonka tärkeä osa kirjasto on. Tavoitteena on myös lisätä toiminnallisuutta keskusta-alueella ja aktivoida ihmisiä. Suunnitelmassa panostetaan pinnoitteisiin, kalusteisiin ja valaistukseen. Tavoitteena on luoda bulevardimaisia puistokatuja, joiden varrella on paikkoja pysähtymiselle. Torin eteläreunaa ja kirjaston ympäristöä kehitetään toiminnallisena puistokokonaisuutena kaikille kaupunkilaisille ja kaupungissa matkaileville. Kirjaston edustaa kehitetään kaupunkilaisten ”olohuoneena”; takapihalla löytyy tilaa leikille ja torin varrella paikka oleskelulle ja osallistavalle taiteelle.

tokk2

Taide osana keskustan kehittämistä -pilottiprojekti sijoittuu kirjaston ja virastotalon ympäristöön ja jatkaa kirjaston ympäristön alueiden suunnittelua eteenpäin, tuomalla ympäristöön yhteisö- ja katutaidetta. Projektin avulla jatketaan vuoropuhelua yhteisön kanssa, tavoitteena yhteisöllinen elinympäristön muotoilu. Taiteilija Salla Ikonen on suunnitellut ja toteuttanut projektissa kuntalaisia kuunnellen ja osallistaen kokonaisuuden, joka tukee tokk6projektin tavoitteita alueen elävöittämisestä ja yhteisöllisyydestä. Pilottiprojektin alussa kuntalaiset saivat jättää ideoitaan alueen kehittämisestä avoimen työpajan ja sovelluksen avulla. Mikke ry on toteuttanut kuntalaisten toiveita mm. tuomalla puistoon lukupenkkejä ja kirjakaapin. Syyskuussa pikkutorilla järjestetään myös uusi kulttuuritapahtuma.

Pilottiprojektin aikana järjestetään yhteensä yhdeksän työpajaa paikallisten kanssa, joiden tuloksena syntyy satakunta yhteisötaideteoksen osaa. Kokonaisuutta voidaan siirrellä eri kohteisiin Mikkelissä jatkossakin. Elokuun työpajoihin osallistui reilu 50 henkilöä.

tokk5

Seuraavat työpajat järjestetään syyskuussa 2015 osana Mikkeli Art & Design Weekiä.

Kuvat: Aapo Repo

Linkki:

https://taideosanakeskustankehittamista.wordpress.com/